IJMUIDEN - In het clubhuis van de Hells Angels in IJmuiden vindt zaterdagavond een 'support party' plaats. Een week eerder werd een benefietfeest van de Angels in Amsterdam nog verboden door de gemeente, omdat de vergunningen niet op tijd zouden zijn aangevraagd.

De gemeente Amsterdam verklaarde toen dat de motorclub wel een besloten feest mocht geven, maar daar voelden de Angels niets voor.

Volgens een zegsman was het juist de bedoeling om mensen van buiten de club aan te trekken. Daarmee kan de motorclub geld inzamelen voor de juridische kosten die het moet betalen voor de rechtzaken waarin het is verwikkeld.

Westport

Op de website van de Hells Angels in IJmuiden, Westport genaamd, staat dat het feest bestaat uit 'food - booze - bands'. Ook presenteren de Angels hun dragrace-club S.I. Racing.

De politie zegt niets van het feestje te weten. "Maar als het feest in hun eigen clubhuis is, hoeven ze daar geen extra vergunningen voor aan te vragen. Pas als de bezoekers op straat gaan hangen, worden de voorschriften overtreden", aldus een woordvoerder.

Offensief

Het Openbaar Ministerie (OM) voert momenteel een civiel offensief tegen de zes in Nederland bestaande chapters van de Hells Angels. De rechters in Leeuwarden en Amsterdam gingen echter niet mee in de eis van het OM de afdelingen te verbieden.

Justitie heeft volgens de rechters niet hard maakt dat de Angels-afdelingen criminele organisaties zijn die de samenleving kunnen ontwrichten. Afgelopen dinsdag vroeg het OM nog de rechtbank in Maastricht om de plaatselijke afdeling van de Hells Angels te verbieden.