DEN HAAG - De stichting Women on Waves krijgt van staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid de vrijheid om met haar abortusboot in internationale wateren zwangerschappen tot zeven weken af te breken. Een woordvoerster van de bewindsvrouw heeft zaterdag een bericht hierover in dagblad Trouw bevestigd.

Women on Waves krijgt volgens de zegsvrouw de vergunning begin volgende week en die geldt dan per direct. Volgens de regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie in de Tweede Kamer is het besluit een gevolg van een rechterlijke uitspraak. Wel willen de twee christelijke fracties Bussemaker dinsdag tijden het vragenuurtje aan de tand voelen of zij streng genoeg is voor Women on Waves.

Oprichtster Rebecca Gomperts van de stichting is teleurgesteld over de vergunning om zwangerschappen tot zeven weken af te breken, omdat er ook aanvragen zijn ingediend voor abortus tot twaalf of dertien weken. "We moeten de vergunning nog zien. Maar dit scheelt maar vijf dagen met de overtijdsbehandeling, waarvoor we nu al toestemming hebben."

Nederlandse wet

Women on Waves huurt schepen die onder Nederlandse vlag varen, zodat aan boord de Nederlandse wet geldt die abortus onder voorwaarden toestaat. De stichting is vanaf 2001 aan het procederen om zo per boot vrouwen te helpen in landen waar abortus verboden is. Gomperts: "En nu hebben we waarschijnlijk weer iets om aan te vechten."

Maar volgens de woordvoerster van Bussemaker heeft de bewindsvrouw zich gehouden aan de originele aanvraag van 2001 voor abortussen op zee. Tweede Kamerlid Chantal Gillárd van de PvdA wijst er ook op dat de rechter bij de behandeling van de vergunningverlening zich baseerde op de eerste aanvraag van Women on Waves.

Slotervaart

Het ministerie van Volksgezondheid besloot in 2004 de vrijheid van de abortusboot te beperken tot een straal van 25 kilometer rondom het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis, waarmee de organisatie een samenwerkingsverband heeft. Nadat Women on Waves dit had aangevochten, oordeelde de Raad van State vorig jaar dat het ministerie de noodzaak van de beperking onvoldoende kon motiveren.

Kamerlid Esmé Wiegman van de ChristenUnie wil van Bussemaker nog vragen of het besluit "juridisch werkelijk onvermijdelijk was" en of er nog "aanvullende, zware voorwaarden" te stellen zijn. Anders wil Wiegman kijken of de wet daarvoor aangepast kan worden.

Onder protest

Haar CDA-collega Henk Jan Ormel legt zich "onder protest" neer bij de uitspraak. Wel eist hij dat Bussemaker strikt controleert of Women on Waves zich beperkt tot de termijn van maximaal zeven weken en garandeert dat er niet "na drie maanden zwangerschap abortus wordt gepleegd in een container op een boot in volle zee".