RIJSWIJK - Willem Holleeder is donderdag aan het eind van de ochtend van de beademing gehaald. Hij haalt nu zelf adem, zei zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers vrijdag. De vermeende 'topcrimineel' werd vorige week aan zijn hart geopereerd.

Holleeder is "nog niet helemaal bij de les", aldus de raadsman. Dat komt omdat zijn cliënt nog veel medicatie in zijn lichaam heeft.

De artsen op de afdeling intensieve zorg waar Holleeder ligt, verwachten als er geen complicaties optreden, dat Holleeder volgende week dinsdag of woensdag naar een gewone afdeling kan. "Daar komt hij onder behandeling van de cardioloog", aldus Kuijpers.

LUMC

Of Holleeder in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijft, of wordt overgebracht naar het gevangenisziekenhuis in Scheveningen, is volgens de advocaat nog niet duidelijk. Wel blijft de cardioloog van het LUMC Holleeder behandelen, waar hij ook naar toe wordt gebracht. Holleeder gaat samen met deze arts revalideren.

Kuijpers heeft begrepen dat de behandelend artsen over ongeveer een maand iets meer kunnen zeggen over wanneer het voor Holleeder weer medisch verantwoord is om in de rechtszaal te verschijnen.

Onroerend goed

Holleeder staat momenteel met een aantal medeverdachten terecht voor het afpersen van een viertal zakenmannen, van wie de meesten in het onroerend goed actief waren.

Kuijpers benadrukte nog eens dat zijn cliënt op het randje van de dood heeft gebalanceerd. "Ik ben donderdag bij hem geweest. Hij is erg vermagerd, maar de wil om te leven is er nadrukkelijk."