DUBLIN - Vrouwen hebben een grotere kans op complicaties tijdens de bevalling als de baby een jongen is. Dat ontdekten dokters van het National Maternity Hospital in Dublin.

Bij de geboorte van jongens worden vaker hormonen toegepast om de weeën op te wekken dan bij het baren van meisjes. Jongens worden ook vaker met behulp van medische apparatuur of door een keizersnede ter wereld gebracht.

De Ierse specialisten die het onderzoek in British Medical Journal publiceerden, weten niet precies waarom de geboorte van een jongen meer medische problemen veroorzaakt. Wel constateerden ze dat jongens veelal een beduidend groter hoofd hebben dan meisjes. Waarschijnlijk leidt dat tot een langdurige bevalling en zorgt het voor het hogere aantal medische ingrepen.

Voor het onderzoek gebruikten de dokters de gegevens van 4070 jongens en 4005 meisjes die tussen 1997 en 2000 in het Ierse ziekenhuis werden geboren. De betrokken moeders waren allen voor het eerst zwanger.

"Als we zeggen: Het zal wel een jongetje zijn, omdat de bevalling zo moeilijk is, is dat wetenschappelijk correcter dan voorheen werd verondersteld", concluderen de onderzoekers.