BERLIJN - De sociaaldemocratische partij SPD van de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder is zondag vernietigend verslagen bij de verkiezingen in de deelstaten Nedersaksen en Hessen. De christendemocratische CDU behaalde in Hessen een absolute meerderheid van de zetels en verzamelde ook in Nedersaksen bijna de helft van de kiezers achter zich.

Hoewel het percentage CDU-stemmen in Hessen volgens de officiële voorlopige einduitslag op 48,8 procent bleef steken, krijgen de christendemocraten wel een absolute meerderheid van het aantal zetels. De SPD zakte van 39,4 naar 29,1 procent van de stemmen, het grootste verlies in de deelstaat sinds de Tweede Wereldoorlog.

Het was de eerste keer dat de CDU na een regeringsperiode werd beloond met een verkiezingswinst. De Groenen blijven in Hessen de derde partij met 10,1 procent van de stemmen, terwijl de liberale FDP 7,9 procent haalde.

Machtswisseling

De verkiezingen betekenen in Nedersaksen een machtswisseling. In de thuisstaat van bondskanselier Gerhard Schöder steeg de CDU van ,9 naar 48,3 procent, terwijl de tot nu toe alleen regerende SPD zakte van 47,9 naar 33,4 procent van de stemmen. De FDP streefde de Groenen (van 7,0 naar 7,6 procent) als derde partij voorbij en verzamelde 8,1 procent van de kiezers achter zich, tegen 4,9 procent in 1998.

De overwinning van de CDU betekent ook winst in de Bondsraad, waarin de deelstaten zijn vertegenwoordigd. De roodgroene regering van Schröder zal in deze senaat daarom rekening moeten houden met de conservatieven om nieuwe wetgeving goedgekeurd te krijgen.

Nieuw tijdperk

De CDU reageerde uitgelaten op de uitslag en noemde de verkiezing "het begin van een nieuw tijdperk". "Het is een grote dag voor de CDU. We hebben in zestig jaar nog nooit een dergelijke uitslag gehaald", zei CDU-premier Roland Koch van Hessen.

CDU-voorzitter Angela Merkel noemde de verkiezingsuitslag "het antwoord op de mislukte politiek van de bondsregering". De SPD in Nedersaksen erkende binnen een uur zijn nederlaag. "Dit is geen gemakkelijke avond. We hebben de verkiezingen verloren. Maar de bal is rond en de return is over vijf jaar", zei premier Sigmar Gabriel.

Stoiber

De Beierse minister-president Edmund Stoiber, die vorig jaar in de landelijke verkiezingen van Schröder verloor, noemde de uitslag een "motie van wantrouwen" voor de bondskanselier. Volgens de CDU'er hebben de kiezers hun woede getoond over Schröders verbroken beloftes over belastingverhogingen, de gestegen werkloosheid en de zwakke economie.

De CDU heeft door de absolute meerderheid in Hessen geen regeringspartner meer nodig, terwijl in Nedersaksen een coalitie met de FDP mogelijk is.