DEN HAAG - Een 21-jarige Nederlandse militair is vrijdagochtend vroeg omgekomen in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand. Hij was op slag dood. Het is voor het eerst dat een Nederlander in Afghanistan sneuvelt als gevolg van oorlogsgeweld.

Bekijk video

Het explosief is "zeer waarschijnlijk" een bermbom, heeft minister Eimert van Middelkoop (Defensie) vrijdag gezegd, na afloop van de ministerraad.

Eerder op de dag liet zijn ministerie de aard van het explosief nog in het midden. Het had ook een oude Russische mijn kunnen zijn.

Dat de minister spreekt van een bermbom suggereert dat de militair door een bewuste actie van vijandige strijders om het leven is gekomen.

Korporaal

Het slachtoffer, een korporaal van de Luchtmobiele Brigade, kwam tijdens een voetpatrouille om het leven, twee kilometer ten zuiden van de plaats Sangin. Dat maakte de Commandant der Strijdkrachten, Dick Berlijn, tijdens een persconferentie bekend.

Het stoffelijke overschot van korporaal Cor Strik is overgebracht van de provincie Helmand naar de ISAF-basis in Kandahar. Het zal naar verwachting begin volende week naar Nederland worden gevlogen.

Achilles

De militair maakte deel uit van het elfde bataljon van de Luchtmobiele Brigade. Dat nam sinds begin februari deel aan de operatie Achilles, die is opgezet om de Taliban te verdrijven uit de Sangin-vallei in de provincie Helmand. De Taliban proberen de elektriciteitscentrale bij de Kajakidam in de vallei te saboteren, die twee miljoen Afghanen van stroom voorziet, onder meer in de provinciehoofdstadstad Kandahar.

Moedige kameraad

De familie van het slachtoffer is geïnformeerd. Berlijn sprak van "een slag voor de Defensieorganisatie". De omgekomen korporaal zal volgens hem herinnerd worden als "een moedige en dierbare kameraad".

Nederland is sinds maart vorig jaar actief in Afghanistan. Sindsdien zijn er in totaal zes militairen omgekomen. Een van hen pleegde zelfmoord, de anderen verongelukten.

Risico

Kolonel Nico Geerts, vanaf augustus de nieuwe commandant van de Nederlandse missie in Uruzgan, is geschrokken van het bericht dat in Afghanistan een Nederlandse militair is gesneuveld. "Je traint, weet dat het kan gebeuren, maar je denkt er liever niet aan. Maar het is het risico van het vak", zei hij vrijdag.

Het slachtoffer is een 21-jarige korporaal van het elfde bataljon van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen, waarvan Geerts plaatsvervangend commandant is. "Het is uiterst droevig voor z'n ouders en de andere familie", zei hij. Het toont volgens de kolonel nog eens de ernst van de situatie in Afghanistan aan. "Het is een gevaarlijke missie met veel risico's."

Den Haag

Politiek Den Haag leeft mee met de familie, vrienden en collega's van de gesneuvelde korporaal. Het nieuws heeft echter geen gevolgen de steun in de Kamer voor de deelname van de Nederlanders aan de NAVO-missie in Afghanistan, bleek vrijdag.

Het is "dramatisch", "vreselijk" en "schokkend" vinden ChristenUnie, CDA, VVD, SP en PvdA. Maar deze partijen gaven ook aan dat de politiek en de militairen zelf zich er ter dege van bewust zijn dat dit risico verbonden is aan de missie.

Condoleance

Het ministerie van Defensie heeft op de website Defensie.nl een condoleanceregister geopend voor de 21-jarige korporaal. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie vrijdag gemeld.

Ook op Vvdeposthoorn.nl, de website van de Amersfoortse voetbalvereniging De Posthoorn, waar Strik lid van was, heeft een condoleanceregister geopend op internet. Een derde website, waar belangstellenden hun deelneming kunnen betuigen, is condoleance.nl.