DEN HELDER - De mijn uit de Tweede Wereldoorlog die donderdag werd ontdekt tijdens baggerwerk bij de Oranjesluizen in Amsterdam, zal vrijdag bij Den Helder op zee tot ontploffing worden gebracht.

De Duitse zeemijn is vrijdagochtend van een baggervaartuig dat hem naar boven had gebracht, overgeheveld naar een marinevaartuig. Dit vaartuig is op weg naar de kust van Den Helder.

Aardbeving

De zeemijn behoort met zijn zevenhonderd kilo explosief gewicht tot een van de zwaarste categorieën explosieven."Enkele jaren geleden hebben we ongeveer 10 kilometer voorbij de kust van Scheveningen een soortgelijk projectiel laten ontploffen. De bewoners dachten door de trillingen dat zij te maken hadden met een lichte aardbeving.", aldus een woordvoerder van de Koninklijke Marine.

Volgens de woordvoerder is het uniek dat een zeebom in de Nederlandse binnenvaart wordt gevonden. "Het is een raadsel hoe de mijn daar terecht is gekomen. Het zou kunnen dat een Duits vliegtuig de mijn heeft laten vallen terwijl deze mikte op zee. Maar dat zijn slechts speculaties."

Watervliegtuigen

Volgens kenners is de bom mogelijk afkomstig van een luchthaven voor Duitse watervliegtuigen, die tijdens de bezetting Zeeburgereiland lag. De toestellen waren uitgerust om zeemijnen uit te zetten.

Baggerwerk

Het projectiel werd donderdag tijdens baggerwerk gevonden, waarop de vaarroute tussen Amsterdam en het IJsselmeer lange tijd was gestremd. Aan het eind van de avond was de stremming verholpen en konden de schepen langzaamaan weer de sluizen door.