GAZA/DAMASCUS - De Palestijnse Autoriteit heeft meer dan honderd moslimfundamentalisten opgepakt. Het gaat vooral om leden van de Islamitische Jihad en Hamas. Dat is maandag vernomen van bronnen binnen de Palestijnse veiligheidsdienst.

De arrestaties hadden plaats na de Palestijnse zelfmoordaanslagen dit weekeinde in Jeruzalem en Haifa waarbij 27 doden en meer dan tweehonderd gewonden vielen.

Van de 77 opgepakte aanhangers van Hamas en Islamitische Jihad werden er 35 opgepakt in de Gazastrook, de rest op de Westelijke Jordaanoever. Een woordvoerder van Hamas heeft de arrestaties veroordeeld. De Palestijnse Autoriteit geeft toe aan Israëlische en Amerikaanse druk en probeert de beschermer van Israël te worden, aldus Mussa Abu Marzuk van het politieke bureau van Hamas in de Syrische hoofdstad Damascus.

De Palestijnse Autoriteit heeft de noodtoestand uitgeroepen na de aanslagen. Het heeft hierdoor extra bevoegdheden gekregen nog gebaseerd op regelgeving uit de periode van het Britse mandaat over Palestina van 1923 tot 1948.

/NIEUWSGolf van terreur in Israel (video)