DEN HAAG - Agenten moeten worden uitgerust met een zakcomputer die hen rechtstreeks toegang geeft tot alle politiegegevens. Wanneer de politie op straat kan controleren of iemand geregistreerd staat wegens bijvoorbeeld een openstaande boete of een misdrijf, vergroot dat de pakkans.

Dat zegt minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie in een interview met het AD dat zaterdag verschijnt. Een woordvoerder van het ministerie voegde daar vrijdag aan toe dat het niet de bedoeling is dat alle voorbijgangers straks standaard gecontroleerd worden.

Het is van belang dat de zakcomputer toegang geeft tot de gegevens van alle politiekorpsen, aldus Hirsch Ballin. Die informatie is nu nog vaak versnipperd, waardoor de politie in Groningen niet weet wat iemand elders heeft uitgehaald. \

Op straat

"Het meest ideale is als alle informatie ook beschikbaar is voor de agent op straat", zei ook minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken vrijdag in een reactie. Momenteel is dat nog niet mogelijk.

Ter Horst noemde het plan van haar collega zeer interessant, maar liet doorschemeren er niet vooraf van op de hoogte te zijn gesteld: "Ik vind het niet erg om met goede ideeën overvallen te worden." Ze wil nog wel met Hirsch Ballin in gesprek over de financiering van het computerplan.

In Groningen is onlangs een proef begonnen waarbij surveillerende agenten een zakcomputer meekrijgen.