LONDEN - In een Britse gevangenis is een speciale vleugel ingericht voor bejaarde gedetineerden. Door het stijgend aantal oudere gevangenen was het nodig in de gevangenis in Portsmouth stoeltjesliften te installeren en de cipiers verpleegkundige bijscholing te geven. Bovendien zijn er aangepaste gymnastiektoestellen en speciale ouderenactiviteiten, zoals leesclubjes.

Volgens de Britse krant The Sunday Times wonen in de bejaardenvleugel ongeveer vijftig mensen. Het aantal oudere gedetineerden is de laatste tien jaar in Groot-Brittannië verdriedubbeld. Uit een onderzoek van een grote Britse pensioenverzekeraar blijkt dat meer dan 100.000 pensioengerechtigden misdaad als een manier zien om hun pensioen aan te vullen.

Vooral het aantal fraudegevallen is gestegen, waarbij de ouderen banken proberen op te lichten of zich wenden tot de verkoop van goedkope sigaretten en alcoholische dranken, die Groot-Brittannië zijn binnengesmokkeld. Anderen verkopen drugs, stelen uit winkels of beroven zelfs een bank.

Volgens het onderzoek hebben de meesten geen strafblad en gebruiken de ouderen hun kwetsbare uiterlijk juist om hun misdrijf te kunnen begaan.