BLACKSBURG - De studenten die maandag werden doodgeschoten op een universiteit in het Amerikaanse Blacksburg (Virginia) krijgen postuum een academische titel.

De graad wordt de vermoorde studenten toegekend op 11 mei, de officiële afstudeerdag op de universiteit. Dat maakte het bestuur van de Virginia Tech bekend, meldden Amerikaanse media vrijdag.

Volgens de website van de universiteit kwamen bij het bloedbad 32 personen om het leven. Inmiddels konden 26 studenten en vier medewerkers worden geïdentificeerd.

Verbleken

Bijna 22.000 scholieren in twee Amerikaanse steden zijn de hele donderdag binnengehouden uit vrees voor een schietpartij. Het schoolpersoneel handelde nadat een man had gedreigd met een aanslag die de massamoord maandag op een universiteit in Virginia zou doen verbleken.

Politie patrouilleerde de hele dag bij scholen in Yuba City en het nabijgelegen Marysville (Californië). Volgens de autoriteiten zou de man woensdagavond in een telefoongesprek met zijn zielzorger hebben gezegd dat hij met een machinegeweer, explosieven en gif wilde toeslaan.

Borgtocht

De 28-jarige man is bekend bij de politie. Hij was op borgtocht vrijgekomen nadat hij was gearresteerd wegens huiselijk geweld tegen zijn ouders.