DEN HAAG - Oud-fractievoorzitter De Graaf van D66 wil ook voorzitter van de Tweede Kamer worden. Dat heeft hij zondag in het Radio 1 Journaal gezegd. Eerder maakten CDA-Kamerlid Verburg en de huidige Kamervoorzitter Weisglas (VVD) bekend dat zij de functie willen bekleden. De kanidaatstelling sluit dinsdag.

De Graaf heeft negen jaar politieke ervaring in Den Haag opgedaan. Behalve fractievoorzitter van een regeringspartij tijdens Paars I en II, was hij ook jarenlang lid van het presidium van de Kamer. Net als Verburg en Weisglas pleit hij voor vernieuwing van de Kamer. Zo wil hij een vragenuurtje met de premier invoeren. De Graaf zei het altijd vreemd te hebben gevonden dat heel Nederland op vrijdag in het gesprek met de minister-president in de media een toelichting op kabinetsbesluiten krijgt, terwijl de stukken pas maanden later naar de Tweede-Kamerleden gaan.

Het zou niet voor het eerst zijn dat een oppositiepartij een Kamervoorzitter levert. Maar het is, volgens De Graaf wel voor het eerst dat een lid van een kleine oppositiepartij zich kandideert. Voorheen was er een traditie dat de grootste partij na de verkiezingen automatisch een voorzitter leverde. De huidige voorzitter Weisglas brak niet alleen met die traditie, maar ook met de traditie dat de voorzitter door zijn fractie naar voren moet worden geschoven. Hij stelde zich op als tegenkandidaat van zijn fractiegenote Jorritsma en won. LPF'er Janssen van Raay was toen de derde kandidaat.