LUXEMBURG - Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie heeft begrip voor de softdrugsproblemen van Maastricht maar "dat mag niet betekenen dat we de problemen voor onze buurlanden verergeren". Dat zei Hirsch Ballin donderdag in Luxemburg.

Vrijdag spreekt hij de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael over de coffeeshopproblematiek in Maastricht.

CDA-burgemeester Gerd Leers van die stad wil een aantal coffeeshops verbannen uit het centrum naar een plek dicht bij de Belgische grens. De Belgische premier Guy Verhofstadt schreef daarover donderdag een boze brief aan premier Jan Peter Balkenende.

Regeerakkoord

Verhofstadt verwees in zijn brief naar het regeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie, waarin staat dat coffeeshops niet in de buurt van scholen mogen staan. Hirsch Ballin zei dat het kabinet daarom de plannen van Leers om de coffeeshops te verhuizen zeer serieus neemt.

"Ik kan niet tegen burgemeester Leers zeggen: hou ze in de buurt van de scholen, maar we mogen de problemen voor de buurlanden niet vergroten", aldus de minister.