HILVERSUM - De koningin van Nederland zou maar één nationaliteit mogen hebben. Zes op de tien Nederlanders vinden dat, zo blijkt donderdag uit een EénVandaag enquête waaraan 24.000 mensen deelnamen. De uitkomst betekent dat als prinses Máxima koningin wordt, zij haar Argentijnse paspoort zou moeten inleveren.

Nu heeft zij naast de Nederlandse nationaliteit ook nog de Argentijnse. Tegen de wens in van de ondervraagden, kan prinses Máxima helemaal geen afstand doen van haar Argentijnse nationaliteit.

Argentinië

Argentinië staat gewoon niet toe dat Argentijnen hun nationaliteit opgeven. De prinses is nog steeds het populairste lid van het koninklijk huis.

Ruim een kwart van de ondervraagden (26 procent) vindt haar het leukst, gevolgd door koningin Beatrix (16 procent) en kroonprins Willem-Alexander (15 procent).

Monarchie

Nederland zou volgens de ondervraagden een monarchie moeten blijven (73 procent). In Willem-Alexander hebben de meesten ook veel vertrouwen (60 procent). Hij zou zijn moeder binnen vijf jaar moeten opvolgen.

Ondanks het vertrouwen wil een derde van de ondervraagden dat de toekomstige koning alleen ceremoniële taken vervult. Vrijdag 27 april wordt Willem-Alexander veertig jaar.