DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie gaat de veemarkt in Leeuwarden vervolgen wegens dierenmishandeling. Dat heeft een woordvoerster van het functioneel parket in Den Haag donderdag gezegd.

In augustus vorig jaar deed de Stichting Dier en Recht aangifte bij justitie van misstanden op de veemarkten in Leeuwarden en Utrecht. De stichting had op film vastgelegd dat op de veemarkten op weinig zachtzinnige wijze met koeien werd omgesprongen.

Bewijs

Volgens de stichting ziet het OM af van vervolging van de veemarkt in Utrecht wegens gebrek aan bewijs. De justitiewoordvoerster kon dat niet bevestigen.

Mocht justitie besluiten de veemarkt in Utrecht niet te vervolgen, dan spant Dier en Recht een zogenoemde artikel-12-procedure aan bij het gerechtshof. Dat kan ertoe leiden dat het OM op bevel van de rechter alsnog tot strafvervolging moet overgaan.

Filmbeelden

Het is nog onduidelijk of in het geval van de veemarkt in Leeuwarden ook personen worden vervolgd. De filmbeelden toonden een bestuurder van de veemarkt, tevens hoofdbestuurder van de afdeling Friesland van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV), die zich misdroeg.

Ook de zittingsdatum is nog onbekend. De dagvaardingen moeten nog worden verstuurd, aldus de woordvoerster.

Zowel op de veemarkt in Leeuwarden als in Utrecht is de situatie inmiddels drastisch verbeterd, aldus Dier en Recht.