GRONINGEN - De 25-jarige A.K. is donderdag vrijgesproken van moord. De rechtbank in Groningen acht niet bewezen dat de vrouw haar toen 20-jarige vriend in april 2004 van de Martinitoren in Groningen heeft geduwd. De man overleefde de val niet.

K. bekende in september 2005 dat ze haar vriend van de 56 meter hoge kerktoren had geduwd, maar trok die bekentenis later in. Deskundigen kwamen tot de conclusie dat de vrouw lijdt aan een ernstige geestelijke stoornis, waardoor haar verklaringen niet betrouwbaar zijn.

Gesprongen

Onderzoekers van TNO concludeerden na een reconstructie van de val dat het waarschijnlijker is dat de man zelf van de Martinitoren is gesprongen, dan dat hij is geduwd. Volgens het rapport is het voor een normaal persoon fysiek te zwaar om iemand van de toren te duwen.

Bovendien zou het lichaam van het slachtoffer anders zijn terechtgekomen als hij zou zijn geduwd. Het Openbaar Ministerie vroeg begin april al vrijspraak omdat er geen overtuigend bewijs was voor schuld van de verdachte.