KABUL - De Verenigde Naties zijn bezorgd over de veiligheid van hulpverleners in Afghanistan. De afgelopen tijd zijn verscheidene van hen het doelwit van gewapende overvallen geweest. Vertegenwoordigers van de volkerenorganisatie wezen er zondag op dat twee auto's van hulpverleners de afgelopen dagen werden geroofd. Tien gewapende mannen hielden maandag in de provincie Farah leden van een mijnbestrijdingsteam van de VN met kalasjnikovs tegen. De VN-medewerkers werden geslagen, beroofd en verscheidene uren vastgehouden.

Donderdag werd een wagen van het Wereldvoedselprogramma ten zuiden van Kabul tot stoppen gedwongen, De medewerkers van de VN-organisatie werden geblinddoekt en vier uur lang vastgehouden. Zij kwamen ongedeerd vrij. De WFP-medewerkers ontdekten hun wagen later in een nabijgelegen stad. De radio bleek verdwenen.

Eerder werd in de provincie Nangarhar in het oosten van Afghanistan een konvooi van de vluchtelingenorganisatie Unhcr overvallen waarbij twee Afghaanse bewakers het leven verloren. Ook was er een bomaanslag op een bureau van de VN-mijnbestrijdingsorganisatie in de noordelijke stad Mazar-i-Sharif. Daarbij vielen geen gewonden.