BERLIJN - Ruim tien miljoen Duitsers kunnen zondag hun oordeel over de Duitse regeringsleider Schröder geven. Zij mogen in twee deelstaten naar de stembus om een regionaal parlement te kiezen, maar uit onderzoek blijkt dat de bevolking de verkiezingen aangrijpt om de sociaal-democratische leider een lesje te leren.

De jongste opiniepeilingen voorspellen grote verliezen voor Schröder en zijn partij, de SPD. Een omvangrijk deel van de bevolking is uiterst ontevreden over de hoge werkloosheid en allerlei belastingverhogingen.

Om een dramatische nederlaag te voorkomen, profileerde Schröder zich de afgelopen weken als groot tegenstander van een oorlog in Irak. De politieke rivalen riepen juist op de linkse regering in Berlijn een afstraffing te geven voor haar binnenlandse beleid. Schröders SPD dreigt in de deelstaat Nedersaksen de absolute meerderheid te verliezen. De christen-democraten, die in Berlijn oppositie voeren, maken een goede kans de macht over te kunnen nemen.

In de andere deelstaat waar zondag verkiezingen zijn, Hessen, voorspellen de peilingen eveneens een grote overwinning voor de christen-democraten. De CDU regeert daar met de liberalen, maar de partij behaalt waarschijnlijk een absolute meerderheid en kan dan alleen verder.

De stemlokalen in de twee deelstaten zijn open van 8.00 tot .00 uur. De Duitse media geven meteen om 18.00 uur een eerste prognose. De voorlopige officiële uitslag wordt rond 23.30 uur verwacht.