AMSTERDAM - De politie heeft dinsdag een verdachte aangehouden die betrokken zou zijn geweest bij de liquidaties van Kees Houtman (november 2005) en Thomas van der Bijl (april 2006).

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam liet dat donderdag weten.

Het is de derde persoon die wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere afrekeningen. Zij zitten vast naar aanleiding van verklaringen van een anonieme getuige die zich vorig jaar bij justitie meldde. De getuige is een van de drie die vastzitten.

In februari bekende een van de arrestanten, Dwight S., dat hij Van der Bijl heeft neergeschoten.

Beweging

Sinds de arrestatie van Heineken-ontvoerder Willem Holleeder lijkt er beweging te komen in het onderzoek naar een groot aantal liquidaties in het Amsterdamse criminele milieu van de laatste jaren. Verschillende getuigen hebben rond het proces over de vermeende afpersing door Holleeder van enkele Amsterdamse vastgoedhandelaren, al dan niet anoniem, verklaringen afgelegd.

Dinsdag werd bekend dat de politie op basis van dergelijke verklaringen twee mannen heeft aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de mislukte moordaanslag op topcrimineel Cor van Hout in 2000. De twee, Nico V. en Maruf 'Paja' M., zaten om andere redenen al vast.