DEN HAAG - Als de missie in Afghanistan langer gaat duren dan de geplande twee jaar, zal dat een ernstige belasting voor de krijgsmacht betekenen. Er zal een tekort aan onderdelen, reservemateriaal maar ook aan specialistisch personeel ontstaan.

Dat staat in een interne risico-inventarisatie van Defensie waarover De Telegraaf donderdag bericht. De krant gaat de analyse op haar website zetten.

Technische notitie

Een woordvoerder van het departement meldde in een eerste reactie dat het gaat om een technische notitie die op een laag niveau binnen de landmacht is opgesteld. Uit het stuk, dat het ministerie nog niet heeft bereikt, kan volgens hem geen enkele conclusie worden getrokken.

De krijgsmachtonderdelen maken voortdurend analyses van beschikbare en te verwachten middelen, stelt hij. Die theoretische en technische verkenningen zijn nodig voor de planning die de staf van Defensie maakt. Daarbij worden verschillende scenario's bezien en volgt een militair advies. Daarna volgt een politiek besluit.

Besluit

Het kabinet neemt in de zomer een besluit over het al dan niet verlengen van de missie in Uruzgan. Die is oorspronkelijk bedoeld tot augustus 2008. GroenLinks in de Tweede Kamer is van plan om een spoeddebat aan te vragen over de kwestie. De fractie is van meet af aan tegen de missie geweest.

Volgens de inventarisatie hebben de voertuigen en wapensystemen al zwaar te lijden in Afghanistan. Nu al zouden in het gebied veel van de 192 voertuigen stranden door een chronisch gebrek aan aandrijfassen. Zo is het ook nog niet bekend of het contract voor onderhoud aan de Bushmaster, een zware pantserwagen, wordt verlengd.

Patria-pantserwagens

De Patria-pantserwagens zouden helemaal tot stilstand komen als de missie langer gaat duren. Ook de Minimi-pistoolmitrailleurs, 120 mm-mortieren en Fennek-verkenningsvoertuigen kunnen minder worden ingezet door tekorten aan onderdelen.

Een ander knelpunt uit de analyse is de werving en het behoud van gespecialiseerd personeel, zoals technici, monteurs, koks, verplegend personeel en artsen. Ze zouden steeds vaker onder een uitzending naar Uruzgan uit proberen te komen. Meer mensen zullen de krijgsmacht de rug toe keren, is de verwachting.

Verder zullen nog maar twee van de vier huidige Apache-gevechtshelikopters de grondtroepen in Uruzgan kunnen steunen. Het luchttransport moet helemaal worden overgelaten aan NAVO-bondgenoten.