BRUSSEL - De Belgische premier Guy Verhofstadt heeft een boze brief geschreven aan zijn Nederlandse collega Jan Peter Balkenende. Hij wil onder geen enkel beding weten van Nederlandse coffeeshops dichtbij de Belgische grens in Maastricht.

Dat meldde de Vlaamse krant Het Belang van Limburg donderdag.

De gemeenteraad van Maastricht besloot zeven van de zestien coffeeshops van de binnenstad te verplaatsen naar de rand van de stad, onder meer naar de grens met België. In zijn brief keurt Verhofstadt deze stap af.

Overlast

De Belgische premier wijst op het Nederlandse regeerakkoord waarin staat dat geen coffeeshops naar de grenzen zullen worden verplaatst. Verder regelt het internationale verdrag van Schengen dat lidstaten met hun drugsbeleid géén overlast mogen veroorzaken aan de buurlanden.

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael gaat het probleem aankaarten tijdens het volgende EU-overleg van ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken.

Niet exporteren

Dewael vindt dat Nederland zelf gekozen heeft voor een gedoogbeleid, met drugstoerisme tot gevolg. Probleem is ook de toenemende criminaliteit bij de bevoorrading. "Nederland moet dit probleem nu zelf oplossen en niet exporteren", zegt Dewael.