ROTTERDAM - Vier van de zeven mannen die vastzitten op verdenking van lidmaatschap van een terroristische organisatie komen uit Eindhoven. De andere drie komen uit Rotterdam en Den Helder. Hun identiteit staat nog niet vast.

Volgens een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) is de man die maandag door de rechter-commissaris op vrije voeten is gesteld een Nederlander. Hij blijft nog wel verdacht.

De politie pakte vrijdag op verschillende plaatsen in Nederland twaalf mannen in de leeftijd van 25 tot 35 jaar op. Vier mannen werden meteen vrijgelaten, omdat ze niets met de zaak te maken hadden.

Heilige oorlog

De andere acht verdachten hebben volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) banden met al-Qaeda, het terreurnetwerk van Osama Bin Laden. De mannen worden verdacht van het werven van strijders voor de jihad, de heilige oorlog tegen vijanden van de islam en het ondersteunen van het netwerk van Bin Laden.

De zeven mannen die nog vastzitten hebben allen een buitenlands paspoort. Omdat in deze kringen veelvuldig gebruik wordt gemaakt van valse papieren en aliassen, staat hun identiteit nog niet vast. Volgens het OM zijn vrijdag alle verdachten opgepakt die justitie in deze zaak op de korrel had. Onder leiding van het landelijk parket wordt nu onderzocht of de vermeende terroristen banden hebben met andere islamitische extremisten die na 11 september zijn opgepakt.

Uit het raam

"Vorige week kwam de informatie van de AIVD binnen. Daarop hebben we deze verdachten aangehouden. Het eigenlijke recherchewerk is pas een paar dagen bezig", aldus de zegsman van het OM. Bij een van de huiszoekingen in Eindhoven afgelopen vrijdag heeft een agent gericht geschoten op een man die wilde ontkomen. De man sprong uit een raam en negeerde een bevel van de politie om te blijven staan.

"Omdat hij met een hand een verdachte beweging maakte naar zijn heup, heeft een politieman zijn dienstwapen getrokken en op zijn benen geschoten", zegt de woordvoerder van het OM.

Desondanks wist de onbekend gebleven man te ontkomen. Volgens het OM stond hij in ieder geval niet op de lijst van aan te houden personen, want die zijn allemaal opgepakt.

/NIEUWSZeven vermeende al-Qaeda terroristen gearresteerd