RABAT - De Marokkaanse autoriteiten vrezen nieuwe terreurdaden na een reeks zelfmoordaanslagen. "Marokko is extreem alert" op nieuwe aanslagen, zei minister van Communicatie Nabil Benbdellah woensdag. "Terrorisme kan op elk moment toeslaan", zei hij.

De regering voerde eerder op de dag overleg over de terreurdreiging. Volgens de bewindsman is de beveiliging opgevoerd rond consulaten, hotels die veelvuldig worden gefrequenteerd door buitenlanders en religieuze plaatsen in Casablanca. Circa twintig mensen zijn aangehouden in verband met de zelfmoordaanslagen in de havenstad vorige week.

Zes moslimmilitanten kwamen vorige week in Casablanca om het leven. Drie mannen bliezen zichzelf op toen zij door de politie werden achtervolgd. De politie schoot een vierde vermeende terrorist dood. Zaterdag pleegden twee broers een zelfmoordaanslag nabij het Amerikaanse consulaat en talenschool in Casablanca. Op 11 maart pleegde een man een zelfmoordaanslag in een internetcafé in Casablanca.

Veel mensen vrezen dat de aanslagen vorige week in Marokko en in het buurland Algerije, waar bij zelfmoordaanslagen dertig mensen omkwamen, het begin vormen van een nieuwe opleving van radicaalislamitisch geweld in de Noord-Afrikaanse regio.