BAGDAD - Bij vijf aanslagen op meerdere plekken in Bagdad zijn woensdag bijna 200 mensen om het leven gekomen. De aanslagen hadden plaats ondanks een al wekenlang durend offensief van Amerikaanse en Iraakse troepen om de veiligheid te herstellen in de Iraakse hoofdstad.

Bekijk video

De zwaarste aanslag met 140 doden was op een markt in de gemengd Koerdisch-sjiitische wijk Sadriya, meldde de politie. "De straat was omgevormd in een zwembad van bloed", aldus een ooggetuige.

Overal waren stukken mensenvlees. Sommige mensen verbrandden levend in hun voertuigen. Door de autobom raakten zeker 150 mensen gewond. Onder de slachtoffers waren veel vrouwen en kinderen. Een woedende menigte bekogelde Amerikaanse en Iraakse soldaten met stenen.

Het dodental in Sadriya was het hoogste ooit bij één aanslag in de Iraakse hoofdstad sinds de Amrikaans-Britse invasie in 2003.

Politiepost

In de sjiitische wijk Sadr City vielen bij een tweede aanslag 35 doden. Een met explosieven geladen auto ontplofte bij een politiepost, meldden getuigen. De wijk, bolwerk van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr, is regelmatig het doelwit van soennitische opstandelingen. Door de aanslag bij het centrale plein in de wijk vielen 44 gewonden, meldden veiligheidsfunctionarissen.

Nog eens elf burgers kwamen om het leven bij een bomexplosie in het centrale district Karrada. In het nabije al-Jhumuriyah vonden drie mensen de dood toen een bomauto explodeerde. In een westelijke buitenwijk blies een zelfmoordenaar zich op te midden van agenten. Vier politiemannen overleefden het niet.

Maliki

De aanslagen volgden enkele uren nadat premier Nuri al-Maliki had bekendgemaakt dat Irak aan het einde van het jaar de controle over de veiligheid in alle provincies wil hebben overgenomen van de buitenlandse troepenmacht. Maliki staat onder grote druk van de anti-Amerikaanse leider Moqtada al-Sadr. Die eist een concreet tijdpad voor het vertrek van de 146.000 Amerikaanse militairen uit het Arabische land. De partij van de militante geestelijke trok uit protest maandag al haar ministers terug uit het kabinet.

Maliki's mededeling kwam op een ceremonie waar Britse militairen de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in de zuidelijke provincie Maysan overdroegen aan de Irakezen. Drie Koerdische gebieden volgen over een maand. Daarna komen de provincies Kerabala en Wasit, ten zuiden van de hoofdstad Bagdad aan de beurt. Voor het einde van het jaar moet ook de laatste provincie volgen, aldus de premier.

Met de overdacht van Maysan zijn nu vier van de achttien Iraakse provincies onder controle van de Iraakse veiligheidsdiensten.