AMSTERDAM - De rechtbank in Arnhem kan de zaak tegen de 38-jarige verdachte van de moord op de Nijmeegse activist Louis Sévèke in principe op 4 juli afhandelen. Die dag is al gereserveerd voor de eerste keer dat Marcel T. voor de rechter moet verschijnen.

Raadsvrouw Bénédict Ficq ziet geen reden om de afhandeling van de strafzaak tegen haar cliënt langer te laten duren dan nodig is, zei zij woensdag. De 38-jarige Rotterdammer heeft de moord en een flink aantal deels gewelddadige overvallen bekend. Of hij ook heeft toegegeven dat hij in de jaren negentig bomaanslagen heeft gepleegd op banken in Nijmegen en Arnhem en chemieconcern BASF in Arnhem wil de Amsterdamse advocaat niet zeggen.

Psychologisch onderzoek

De verdachte zit in bewaring en wordt door ambulante deskundigen psychologisch onderzocht. Volgens Ficq heeft hij er geen belang bij om de behandeling van zijn zaak opzettelijk te vertragen. "De meeste cliënten willen graag snel weten waar ze aan toe zijn", aldus de raadsvrouw.

De Rotterdammer zou op de avond van 15 november 2005 bewust naar Nijmegen zijn gereisd met het doel Sévèke dood te schieten. Sévèke zou hem onmogelijk hebben gemaakt in de Nijmeegse kraakwereld door hem te beschuldigen van infiltratiepraktijken.

Overvallen

Nadat hij zo'n tien jaar geleden uit Nijmegen was vertrokken, zwierf de man rond in kraakpanden in Rotterdam, België en Barcelona. Ondertussen pleegde hij diverse overvallen, ook nog na de moord op Sévèke. Wegens die brute overvallen liep er een Europees opsporingsonderzoek tegen de man. Hij is op 16 maart aangehouden in een internetcafé in Barcelona.

Familie

Familie zou de 38-jarige verdachte herkend hebben in op televisie getoonde videobeelden van een bankoverval, meldde De Gelderlander woensdag. Die familie zou de politie ook naar de man toe hebben geleid. Raadsvrouw Ficq en het Openbaar Ministerie in Arnhem willen daar niets over zeggen.