AMSTERDAM - De Amsterdamse Hells Angels doen aangifte van smaad dan wel laster tegen Elsevier wegens een publicatie op de website van het weekblad. In het stuk staat dat de aanslag op de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp, vlak vóór aanvang van het proces tegen Willem Holleeder op 2 april, mogelijk het werk van de Hells Angels is. Elsevier heeft het bericht woensdagmiddag gerectificeerd.

Bekijk video

Volgens "een bron dicht bij het onderzoek" is de granaat die het gebouw raakte van het zelfde type als munitie die de politie eerder bij een inval in het Amsterdamse clubhuis heeft gevonden, aldus Elsevier in het gewraakte bericht.

"Onzin", zegt de advocaat van de Amsterdamse Angels, Marnix van der Werf. "Er hebben bij de Hells Angels in Amsterdam de afgelopen jaren vele malen doorzoekingen plaatsgevonden. Daarbij is nooit een granaat of bijbehorende afvuurapparatuur aangetroffen."

Excuses

De raadsman heeft Elsevier woensdag, kort nadat het bericht op de site werd gepubliceerd, per fax gesommeerd de berichtgeving te rectificeren. "Zo'n verhaal is vervelend, omdat het bij velen blijft hangen. De Angels willen hun imago juist verbeteren", aldus Van der Werf. Aan zijn sommatie is gehoor gegeven. "Bovendien zal aan de Hells Angels telefonisch excuses worden aangeboden."

'Geen aanwijzing'

Met de rectificatie is de aangifte nog niet van de baan, zegt de raadsman. "Die rechtzetting zal bij het publiek niet blijven hangen, het bericht dat de Angels iets met die aanslag te maken hebben echter wel." In de rectificatie staat dat er "geen enkele aanwijzing voor enige betrokkenheid" van de Angels bij de aanslag is. "De bron van het verhaal is verkeerd begrepen", aldus Elsevier.

Verbodsprocedure

Vorige week wonnen de Hells Angels Amsterdam een procedure die was aangespannen door het Openbaar Ministerie. Het OM wilde dat de rechtbank de Angels verboden zou verklaren. Volgens de rechtbank had het OM echter onvoldoende aangetoond dat de Angels een club vormen die van louter misdaad aan elkaar hangt. Tegen een aantal afdelingen van de Hells Angels elders in het land loopt nog een identieke procedure.