AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft dinsdag opnieuw drie mannen aangehouden wegens het overtreden van de regels voor de verwijdering van asbest. De verdachten werken bij de twee vastgoedbedrijven die worden verdacht in deze zaak.

De firma's zouden bij panden in heel Amsterdam hebben gesjoemeld met de regels. Dat maakte de politie woensdag bekend.

Het gaat om mannen van 54, 30 en 28 jaar oud. Justitie verdenkt hen alledrie van lidmaatschap van een criminele organisatie en een van hen van het in de lucht brengen van gevaarlijk stoffen. Het onderzoek is nog in volle gang. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Ambtenaren

Vorige week arresteerden agenten al vier andere medewerkers van de twee bedrijven. Ook twee ambtenaren van de afdelingen bouw- en woningtoezicht van de Amsterdamse stadsdelen Oud-Zuid en Oud-West werden opgepakt. Een medewerker en een ambtenaar zijn inmiddels weer op vrije voeten.

De vastgoedondernemingen zouden de afgelopen jaren een groot aantal appartementen in de hoofdstad hebben gesplitst. Daarbij hebben ze mogelijk opzettelijk verzuimd asbest op de wettelijk voorgeschreven wijze te verwijderen.

Volksgezondheid

Agenten legden de afgelopen maanden in heel Amsterdam bouwprojecten van de bedrijven stil. Volgens de politie lijkt het er niet op dat er sprake is van gevaar voor de volksgezondheid bij gebouwen waar al mensen wonen.

De gemeente heeft onderzoeksbureau TNO gevraagd de concentratie in enkele 'verdachte' woningen te meten. De verantwoordelijke wethouder Maarten van Poelgeest heeft de Amsterdamse stadsdelen gevraagd te onderzoeken of de asbestfraude zich ook bij hen heeft afgespeeld.

Informeren

De VVD-gemeenteraadsfractie vindt dat de gemeente bewoners van panden waarmee mogelijk gesjoemeld is, moet informeren over de asbestfraude. Dat gebeurt nu nog niet. Een van de redenen daarvoor is dat de politie de gemeente niet wil vertellen om hoeveel en welke woningen het gaat.