AMARA - Irak wil aan het einde van het jaar de controle over de veiligheid in alle provincies hebben overgenomen van de buitenlandse troepenmacht. Dat heeft premier Nuri al-Maliki woensdag bekendgemaakt.

Maliki staat onder grote druk van de anti-Amerikaanse sjiitische leider Moqtada al-Sadr. Die eist een concreet tijdpad voor het vertrek van de 146 duizend Amerikaanse militairen uit het Arabische land. De partij van de militante geestelijke trok uit protest maandag al haar ministers terug uit het kabinet.

Maysan

Maliki's mededeling kwam op een ceremonie waar Britse militairen de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in de zuidelijke provincie Maysan overdroegen aan de Irakezen. Drie Koerdische gebieden volgen over een maand. Daarna komen de provincies Kerabala en Wasit, ten zuiden van de hoofdstad Bagdad. Voor het einde van het jaar moet ook de laatste provincie volgen, aldus de premier.

Met de overdacht van Maysan zijn nu vier van de achttien Iraakse provincies onder controle van de Iraakse veiligheidsdiensten.