NEW YORK - De Sudanese regering brengt met militaire vliegtuigen in de kleuren van de Verenigde Naties wapens en zware militaire uitrustingen de crisisregio Darfur binnen. Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerd rapport van de VN, meldde The New York Times woensdag.

De regering van Sudan schendt met deze acties de resoluties van de Veiligheidsraad. In het interne VN-rapport komt echter ook naar voren dat de rebellen die tegen de regering vechten de resoluties eveneens met voeten treden.

Het rapport komt van een panel van vijf experts dat belast is met het toezicht op de naleving van de resoluties in Sudan.

Sancties

Verscheidene landen, waaronder Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, dreigen met hardere sancties tegen Sudan als Khartum de VN blijft tegenwerken.

Nu geldt er slechts een wapenembargo en zijn er reisbeperkingen voor leden van het regime. Uit het rapport blijkt nu opnieuw dat het wapenembargo niet wordt nageleefd.

Twee miljoen vluchtelingen

De regering in Khartum bewapent de Janjaweed-milities en stuurt hen aan in de strijd tegen Afrikaanse rebellen in de crisisregio Darfur. Meer dan twee miljoen mensen zijn door het conflict van huis en haard verdreven, ongeveer 200 duizend mensen vonden de dood.