GRONINGEN - De gemeente Groningen mag vijf bordelen in de stad niet sluiten. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente woensdag bekendgemaakt.

Volgens de voorzieningenrechter is het besluit van burgemeester Wallage de panden te sluiten onvoldoende onderbouwd. De commissie bezwaar en beroep van de gemeente heeft van de rechter opdracht gekregen zich over de zaak te buigen.

Bibob

Eind februari besloot de burgemeester dat de panden aan de Hoekstraat moeten worden gesloten. Daarbij verwees hij naar de wet Bibob, die gemeenten in staat stelt een vergunning in te trekken bij ernstig gevaar van misbruik. Wallage stelt dat er een groot risico bestaat op handel in wapens en vrouwen en belastingontduiking.

Kort geding

Eigenaar Mario Music spande daarop een kort geding aan. De voorzieningenrechter bepaalde dat het gemeentebesluit onvoldoende is onderbouwd en gaf de gemeentelijke commissie opdracht een advies over de zaak uit te brengen.

Op basis van dat advies zal Wallage besluiten of hij de vergunning van de bordelen zal intrekken. De commissie komt binnen enkele dagen met dat advies.