LONDEN - De Britse regering begint een onderzoek naar beweringen dat bij overleden werknemers van de opwerkingsfabriek van nucleair afval in het Engelse Sellafield, lichaamsdelen zijn verwijderd voor medisch onderzoek.

Dat zou zonder medeweten van de familie zijn gebeurd, meldden Britse media woensdag.

Volgens vakbonden zijn in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw de organen van zeker zeventig werknemers die aan kanker overleden, in het geheim onderzocht op straling. "Ethisch, moreel en mogelijk juridisch is dat verkeerd", aldus een vakbondswoordvoerder. De minister van Industrie en Handel laat een onafhankelijk onderzoek instellen, zie hij woensdag in het Britse parlement.

'Juridisch correct'

Volgens de Britse Nucleaire Groep (BNG), de beheerder van Sellafield, blijkt uit de archieven dat lichaamsdelen wetenschappelijk zijn onderzocht. Maar BNG zegt bewijs te hebben dat dit in vrijwel alle gevallen op een juridisch correcte wijze is gegaan. Slechts in vier gevallen zou er onduidelijkheid zijn. De monsters zijn vanaf de jaren zestig tot begin jaren negentig genomen. Het zou gaan om organen en ook botten.

Kernwapens

In 1952 werd in het kader van het Britse kernwapenprogramma nabij het plaatsje Windscale een kerncentrale gebouwd voor de productie van plutonium voor kernwapens. Ondanks een lange reeks ongelukken en vele protesten besloot de regering in 1978 naast de centrale een opwerkingsfabriek voor nucleair afval te bouwen.

Wegens de negatieve publiciteit werd de naam van het complex in 1981 gewijzigd in Sellafield, naar een ander plaatsje in de buurt.

Letselschadeadvocaat

De man die het Sellafield-onderzoek leidt is letselschadeadvocaat Michael Redfern. Hij deed eerder een vergelijkbaar onderzoek naar een schandaal in een ziekenhuis in Liverpool. In 2001 kwam aan het licht dat artsen in ziekenhuis zich jarenlang schuldig hadden gemaakt aan het verwijderen van organen van overleden kinderen zonder de toestemming van de ouders te vragen. Een Nederlandse arts werd een belangrijke rol toegedicht bij de illegale praktijken.