UTRECHT - Een 21-jarige vrouw is dinsdag na een plastisch-chirurgische ingreep in Utrecht om het leven gekomen. Ze onderging volgens de koepelorganisatie van privéklinieken ZKN, een liposuctiebehandeling waarbij overtollig vet bij buik en/of bovenbenen wordt weggezogen.

De oorzaak van het overlijden is niet duidelijk. Een liposuctiebehandeling is doorgaans geen gevaarlijke ingreep. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt hoe de operatie plotseling levensbedreigend kon worden.

Volgens een woordvoerder van de inspectie werd de vrouw behandeld in privékliniek Medisch Centrum Biltstraat. Het centrum zou operatieruimte hebben verhuurd aan Aestheticare, het bedrijf dat de operatie verrichtte.

De brancheorganisatie zegt het bedrijf niet te kennen. Het Medisch Centrum Bilthoven is lid van brancheorganisatie ZKN.

Incident

Wegens de complicaties was het nodig de vrouw over te brengen naar het Universitiar Medisch Centrum Utrecht. Daar overleed zij kort na aankomst. Het ziekenhuis meldde het incident bij de inspectie.

Privéklinieken schieten de laatste jaren uit de grond. De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerde in 2004 in een rapport dat de kwaliteit van de klinieken sterk verschilt.

Bij ongeveer de helft was volgens de inspectie niet duidelijk of artsen de juiste diploma's hadden voor de behandelingen die ze uitvoerden.

Hygiëne

Daarbij was het slecht gesteld met de hygiëne. Ook ontbraken duidelijke regels voor reanimatie, het toedienen van medicijnen en medische hulp voor noodgevallen buiten kantoortijden.

Keurmerk

De brancheorganisatie ZKN probeert via een keurmerk klinieken die slechte kwaliteit leveren uit de markt te duwen. Woordvoerder Thijs Udo hoopt dat verzekeraars alleen nog contracten afsluiten met bedrijven die een keurmerk hebben gekregen via de ZKN.