DEN HAAG - Het centrum van Den Haag is zaterdagmiddag hettoneel van een opmerkelijk feest: de viering van het Chinesenieuwjaar. De Chinese gemeenschap in Nederland luidt met tal vanfestiviteiten het Jaar van de Geit in. Met de landelijke vieringwil de traditioneel gesloten Chinese gemeenschap zich meerprofileren en buitenstaanders kennis laten maken met hun cultuur.

De organisatie van de landelijke viering pakt niet alleen uitmet de gebruikelijke drakendans en vuurwerk. De openingsceremonieis rond het middaguur op het Spuiplein met een toespraak van onderanderen de Chinese ambassadeur. Daarna volgt een traditionele drum-en lampionnendans en een demonstratie van driehonderd KungFu-scholieren.

Vervolgens trekt een parade van ongeveer 2000 in klederdrachtgestoken Chinezen door het centrum. In 'Chinatown', het deel vanhet Haagse centrum met veel Chinese winkels, zijn daarna deleeuwen- en drakendansen, gecombineerd met vuurwerk. In het Atriumvan het Haagse stadhuis kunnen belangstellenden kennismaken metChinese kunst, dans, muziek en mode.