NEW YORK - De politie is bij de zoektocht naar een dader na een eerste schietincident op de technische universiteit van Virginia mogelijk achter de verkeerde persoon aangegaan.

Bekijk video: Wie is Cho Sueng-hui?
Bekijk video: Schutter doet beklag in afscheidsbrief

Dat verklaart het gat van 2,5 uur tussen de eerste melding waarbij in een studentenflat twee doden vielen, en het bloedbad in leslokalen van een faculteitsgebouw, waarbij nog eens dertig doden vielen en de echte dader zelfmoord pleegde. Dat meldde The New York Times woensdag.

Politieverklaring

De krant zegt zich te baseren op een politieverklaring van een kamergenoot van een vrouw die bij het eerste schietincident omkwam.

De kamergenoot zou de politie op het spoor van een student van een nabijgelegen universiteit hebben gezet. Deze Karl Thornhill wordt op herdenkingssites als het vriendje van de omgekomen vrouw, de eerstejaars studente Emily Jane Hilscher, genoemd.

Ondervraging

Volgens de kamergenoot zou Hilscher hebben verteld dat Thornhill wapens in huis had en dat ze met hem op een schietterrein was geweest. De politie veronderstelde op basis van deze verklaring dat Thornhill wel eens de dader zou kunnen zijn en zocht hem op voor ondervraging. Tijdens het verhoor kwam de melding van het tweede schietincident binnen. De werkelijke dader bleek achteraf de Zuid-Koreaan Cho Seung-hui, een student Engels die op de campus van de technische universiteit in Blacksburg leefde.

De politie en het universiteitsbestuur hebben flinke kritiek gekregen omdat pas bij het begin van het tweede schietincident alarm werd geslagen.