TOKIO - Belangrijke kandidaten bij de Japanse lokale verkiezingen zondag krijgen extra politiebewaking na de moord op de burgemeester van Nagasaki.

Bekijk video

Burgemeester Itcho Ito (61) werd door een gangster minstens twee keer in zijn rug geschoten terwijl hij campagne voor zijn herverkiezing voerde. Hij overleed woensdagochtend aan bloedverlies.

De 59-jarige dader behoort volgens de politie tot Yamaguchi-gumi, de grootste criminele organisatie van Japan. Hij is gepakt en heeft een bekentenis afgelegd, meldde het Japanse persbureau Kyodo.

Motief

Japanse media speculeerden over het motief. De schutter zou boos zijn geweest omdat zijn auto werd beschadigd tijdens werkzaamheden in opdracht van de stad. Volgens andere media zou de stad geen opdrachten verstrekken aan een bouwbedrijf dat banden met de bende onderhoudt.

De Japanse premier Shinzo Abe veroordeelde de aanslag tijdens de verkiezingscampagne als een uitdaging voor de democratie. Hij wees op de noodzaak dergelijk geweld resoluut "uit te roeien".

Wapenwetten

Het komt in Japan uiterst zelden voor dat iemand wordt doodgeschoten. Het land kent zeer strenge wapenwetten. Met uitzondering van jagers mogen particulieren in het Aziatische land meestal geen wapens hebben.

Nagasaki verwierf in 1945 wereldwijde bekendheid toen het als tweede Japanse stad werd bestookt met een Amerikaanse atoombom. Ito gaf steun aan de slachtoffers van de atoombom en zette zich in voor nucleaire ontwapening. Hij was sinds 1995 burgermeester van Nagasaki.