BLACKSBURG/WASHINGTON - De Amerikaanse politie heeft dinsdag de Zuid-Koreaanse student Cho Seung-hui (23) geïdentificeerd als de man die maandag op de technische universiteit van Virginia een bloedbad aanrichtte.

Bekijk video

De man had volgens een woordvoerder van de politie twee pistolen bij zich, waarmee hij 32 mensen van het leven beroofde voordat hij zelfmoord pleegde. De slachtoffers werden zowel in vier klaslokalen als in een trappenhuis aangetroffen, zei de woordvoerder dinsdag.

Het stoffelijk overschot van de dader werd gevonden in een lokaal tussen de lichamen van enkelen van zijn slachtoffers.

Afscheidsbrief

De Zuid-Koreaanse student heeft een afscheidsbrief achtergelaten. Het schrijfsel is vol wrok en bitterheid over de buitenwereld, meldden Amerikaanse media dinsdag.

De 23-jarige schutter beklaagt zich over rijke kinderen, losbandigheid en leugenachtige charlatans. "Jullie hebben me hiertoe aangezet", staat in de brief die in zijn studentenkamer op de campus van de universiteit in Blacksburg is gevonden.

Gewelddadig

Volgens de krant Chicago Tribune zou Cho Seung-hui de afgelopen tijd zijn opgevallen door "gewelddadig en afwijkend gedrag". Zo heeft hij brand gesticht in een kamer in een studentenhuis en een vrouw gestalkt, aldus de publicatie.

Cho was als student Engelse literatuur in zijn laatste jaar en leefde op de campus. Over zijn motieven is nog niets bekend. In het studentenhuis schoot hij eerste twee mensen dood en ruim twee uur later nog eens dertig mensen in het andere gebouw met de klaslokalen.

De politie vermoedt dat Cho op eigen houtje heeft gehandeld, maar sluit de mogelijkheid niet uit dat hij hulp heeft gehad bij het aanrichten van het bloedbad. "We onderzoeken of er al dan niet iemand was die Cho op een zeker moment tijdens de voorbereiding of de uitvoering heeft geholpen", aldus de zegsman.

Volgens een functionaris van de Amerikaanse immigratiedienst leefde Cho al veertien jaar met zijn ouders in de VS. Hij had een vestigingsvergunning en kon dus voor onbeperkte tijd in de VS wonen en werken. Zijn familie was niet voor commentaar beschikbaar.

Volgens het tv-station Fox heeft de politie huiszoeking gedaan bij de ouders van Cho in Centreville, eveneens in de staat Virginia.

Vlaggen

President Bush heeft opdracht gegeven Amerikaanse vlaggen op regeringsgebouwen tot en met zondag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de schietpartij, zo liet het Witte Huis weten.

In de Verenigde Staten is opnieuw de discussie opgelaaid over strengere wapenwetgeving. Terwijl progressieve kringen erop hameren dat er minder wapens in omloop zouden moeten zijn in de VS, wijzen zegslieden van de wapenlobby juist op het belang van de mogelijkheid zich te kunnen verdedigen in situaties als die in Virginia.

Details

In de loop van dinsdag werden tragische details bekend van het bloedbad. Zo heeft een 75-jarige professor uit Israël meerdere studenten het leven gered, maar is zelf omgekomen. Dat hebben ooggetuigen gemeld.

Terwijl de schutter naderde, hield Liviu Librescu de deur van het lokaal op de tweede verdieping dicht, zodat zijn leerlingen uit de ramen konden springen. "Hij werd zelf vermoord, maar dankzij hem leven al zijn studenten", vertelde een Israëlische student in Israëlische media. "Hij moet geweten hebben dat het zijn leven zou kosten."

Librescu en zijn vrouw, die in Roemenië beiden de Holocaust overleefden, verhuisden in 1978 naar Israël. Zes jaar later emigreerden zij naar de Verenigde Staten waar hij hoogleraar in technische wetenschappen werd.