ROTTERDAM - De Nationale Recherche heeft dinsdag twee verdachten aangehouden voor hun vermoedelijke betrokkenheid bij de tweede moordaanslag op Heineken-ontvoerder Cor van Hout in december 2000 in Amsterdam. De verdachten zaten al vast.

Bekijk video

Een van de verdachten is de 51-jarige Maruf 'Paja' M.. Hij wordt onder meer samen met vermeend 'topcrimineel' Willem Holleeder ook verdacht van het afpersen van de geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra. M. heeft een geweldsreputatie.

Dat geldt eveneens voor de tweede verdachte, de 43-jarige Nico V. Hij zit een straf van twaalf jaar uit voor het doodschieten van een man in een café in Hoorn.

Endstra

Het onderzoek naar de afpersing van Willem Endstra heeft nieuw bewijsmateriaal opgeleverd over de moordpoging op Van Hout, meldde het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag. Diverse getuigen hebben tegenover justitie verklaringen afgelegd over Paja M. en Nico V..

Mieremet

Cor van Hout overleefde in 1996 ook een aanslag op zijn leven. Op 24 januari 2003 vond tenslotte de 'succesvolle' aanslag plaats, waarbij Van Hout stierf. Hij was 45 toen hij in Amstelveen werd geliquideerd. Justitie ging ervan uit dat de opdracht kwam van de bekende crimineel John Mieremet, in 2005 zelf slachtoffer van een liquidatie.

Gebrek aan bewijs

Na de mislukte aanslag in 2000 hield de politie M. en zijn medeverdachte ook al aan op verdenking van betrokkenheid. Ze waren kort erna op de plaats van het misdrijf, aldus het OM. Verder beschikte justitie over afgetapte telefoongesprekken waarin iets gezegd zou zijn over betrokkenheid van de twee mannen. Wegens gebrek aan bewijs moest justitie ze echter vrijlaten.

Holleeder

Willem Holleeder en Cor van Hout ontvoerden in 1983 biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur. De twee raakten in de jaren negentig gebrouilleerd.

Politie en justitie lijken sinds vorig jaar zomer op stoom te komen waar het om het oplossen van liquidaties dan wel pogingen daartoe betreft. Er zijn arrestaties verricht in de onderzoeken naar de moorden op Thomas van der Bijl, Willem Endstra en Kees Houtman. De zaak-Van der Bijl is nagenoeg opgehelderd, na bekennende verklaringen van een aantal betrokkenen. Naar de betrokkenheid van Willem Holleeder bij liquidaties in binnen- en buitenland wordt nog volop onderzoek verricht.