BLACKSBURG - De schutter die maandag dood en verderf zaaide op de universiteit Virginia Tech was een student. Dat heeft universiteitspresident Charles Steger dinsdag bekendgemaakt.

De dader, een Aziatische man, woonde in een van de studentenhuizen op de campus en kende het universiteitsterrein goed. Onduidelijk is nog steeds of de schietpartijen op de twee locaties direct met elkaar verband houden en of er slechts een dader was.

In een studentenhuis vonden maandagochtend twee mensen de dood. Het gaat daar mogelijk om een ruzie in de relatiesfeer die eindigde in moord en zelfmoord, aldus Steger. Twee uur later schoot een man in totaal dertig anderen dood om daarna de hand aan zichzelf te slaan. "We geloven niet dat een tweede schutter nog voortvluchtig is", zei Steger.

Chinees

Volgens de krant Chicago Sun-Times zou de dader een 24-jarige Chinees zijn die in augustus via San Francisco de VS binnenkwam.

Hij had zijn visum van het Amerikaanse consulaat in Sjanghai gekregen. De Chinese autoriteiten onderzoeken de zaak nog. Op Virginia Tech zouden volgens Chinese mediaberichten tussen de vier- en vijfhonderd Chinese studenten colleges volgen.

Gewetenloos

Volgens een arts in het lokale ziekenhuis van Blacksburg moet de dader een gewetenloos mens zijn geweest die zeer berekenend en methodisch te werk ging. "Geen enkele gewonde die we binnenkregen, had minder dan drie schotwonden."

Professor

Dinsdag werd bekend dat een 75-jarige professor uit Israël bij het bloedbad meerdere studenten het leven heeft gered, maar zelf is omgekomen. Terwijl de schutter naderde, hield Liviu Librescu de deur van het lokaal op de tweede verdieping dicht, zodat zijn leerlingen uit de ramen konden springen. "Hij werd zelf vermoord, maar dankzij hem leven al zijn studenten", vertelde een Israëlische student in Israëlische media. "Hij moet geweten hebben dat het zijn leven zou kosten."

Librescu en zijn vrouw, die in Roemenië beiden de Holocaust overleefden, verhuisden in 1978 naar Israël. Zes jaar later emigreerden zij naar de Verenigde Staten waar hij hoogleraar in technische wetenschappen werd. Librescu was de professor met de meeste publicaties in de geschiedenis van de Tech Universiteit, aldus zijn familie.

Bush

De Amerikaanse president George Bush zal dinsdag een herdenkingsbijeenkomst bijwonen op de universiteit in Virginia waar maandag 33 mensen omkwamen. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Het staatshoofd en zijn vrouw wonen de officiële plechtigheid bij die om 14.00 uur (20.00 uur Nederlandse tijd) begint.