AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam een gevangenisstraf van twaalf jaar geëist tegen Lorenzo M. voor de ontvoering van miljonairsdochter Claudia Melchers.

Bekijk video

Het OM beschouwt M., een neef van de andere hoofdverdachte Izaan M., als de intellectuele dader van de ontvoering en gijzeling in september 2005.

Hoewel Lorenzo niet bij de ontvoering aanwezig was, is volgens het OM een scenario waarin hij geen rol heeft gespeeld "volstrekt ondenkbaar". De verdachte ontkent zijn rol in de gijzelingszaak. De belastende verklaringen van zijn neef tegen hem, zijn volgens hem afkomstig van een "gek".

Cocaïne

Claudia Melchers werd op 12 september 2005 ontvoerd uit haar woning in Amsterdam. Drie dagen later lieten de ontvoerders haar vrij in de buurt van Arnhem. Zij eisten 300 kilo cocaïne als losgeld. In plaats daarvan beloofde Melchers hen 5 miljoen euro. Dat geld is nooit betaald.

Officier van justitie, Betty Wind, zei dinsdag dat de twee verklaringen die Izaan eerder aflegde en de e-mailberichten die hij na haar vrijlating naar de miljonairsdochter stuurde aantonen dat Lorenzo medeplichtig is. Zo zou hij in drugs handelen en het opmerkelijke losgeld, de cocaïne, nodig hebben voor een mislukte deal met Colombianen.

Toneelspel

Volgens Melchers lieten de ontvoerders haar op zogenaamd onopvallende wijze de naam van Lorenzo opperen om de drugs te leveren. "Waarom zou Izaan dit toneelspel opvoeren als Lorenzo geen rol zou hebben gespeeld", vroeg Wind zich af.

Bovendien kent Lorenzo de familie Melchers erg goed vanuit de bridgewereld en wist hij volgens justitie dat het slachtoffer op de bewuste avond alleen thuis zou zijn. Wind vindt het "onaannemelijk" dat Izaan, die bij de ontvoering zou zijn geweest, op een andere manier die informatie heeft gekregen.

Wanhoopsdaad

De advocaten van Lorenzo noemden de strafeis een "wanhoopsdaad" van het OM. Zij pleitten voor vrijspraak, omdat ze menen dat er geen enkel bewijs is. De verklaringen van Izaan betitelde raadsman Rogier Schmidt als "bizarre beschuldigingen" aan het adres van zijn cliënt.

De rechtbank besloot de zaak van Lorenzo te behandelen, nadat maandag bleek dat Izaan geen getuigenis wilde afleggen. Justitie verzocht daarop het proces uit te stellen totdat hij wel wilde praten, maar daar wilde de verdediging alleen op wachten als het voorarrest van Lorenzo zou worden geschorst.

Die zit namelijk al anderhalf jaar vast in afwachting van de uitlevering van zijn neef die tot begin deze maand in Brazilië gevangen zat. De zaak tegen Izaan is aangehouden, omdat hij onder meer nog een psychisch onderzoek moet ondergaan.

De rechter doet op 1 mei uitspraak.