UTRECHT - De Provinciale Staten van Utrecht hebben maandag Roelof Robbertsen voorgedragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties als nieuwe commissaris van de Koningin. Dat heeft de provincie dinsdag bekendgemaakt.

Robbertsen (CDA) is momenteel burgemeester van Ede. Eerder was hij vier jaar lid van Provinciale Staten en zes jaar van Gedeputeerde Staten. Hij is ook een tijd loco-commissaris geweest.

De minister moet de voordracht van de provincie goedkeuren, waarna de 58-jarige Robbertsen geïnstalleerd kan worden. Dat zou begin juni kunnen gebeuren. Dit komt de provincie goed uit, omdat de huidige commissaris Boele Staal had aangegeven uiterlijk tot juni aan te blijven.

Zoektocht

De zoektocht naar een nieuwe commissaris van de Koningin in Utrecht verliep niet zonder horten en stoten. In eerste instantie slaagde de vertrouwenscommissie van de provincie er niet in om kandidaten voor te dragen. De minister stelde daarna de vacature voor de functie opnieuw open. Tussendoor waren er nog verkiezingen waardoor de vertrouwenscommissie opnieuw samengesteld moest worden.

Boele Staal was negen jaar commissaris in Utrecht. Hij wordt voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken.