BLACKSBURG - De politie in Blacksburg Virginia tast nog in het duister over de motieven van de man die maandag een bloedbad aanrichte op de universiteit Virginia Tech. Wel beschikken de autoriteiten over goede aanwijzingen wat betreft de identiteit van de schutter, meldden lokale media in de nacht van maandag op dinsdag.

De man met Aziatisch uiterlijk schoot minstens dertig mensen dood alvorens de hand aan zichzelf te slaan. Mogelijk steekt hij ook achter een eerdere schietpartij op de campus waardoor twee doden vielen. Agenten zouden een tijdelijke identiteitskaart hebben gevonden die aan de man zou behoren. De identiteit van de schutter wordt vooralsnog niet bekendgemaakt.

Padvinder

Studenten die getuige waren van de slachting in het Norris gebouw van de universiteit gaven een gedetailleerde beschrijving van het uiterlijk van de man. "Hij was, zo schat ik, iets onder de 1,80 meter lang, jeugdig uiterlijk, Aziatisch wat vreemd gekleed, bijna als een padvinder. Een shirt met heel korte mouwen en een soort munitievest", aldus studente Erin Sheehan die de aanval op haar collegebijeenkomst overleefde.

Andere studenten traden naar buiten met verhalen over hoe de man van lokaal naar lokaal trok en zijn dodelijke werk deed en over hoe mensen de schietpartij ternauwernood overleefden.

Deur

Na een serie luide knallen wilde een studente de deur sluiten. "Ze keek de gang in en zag de schutter. Ze deed de deur onmiddellijk dicht. Drie andere studenten barricadeerden de deur met een tafel. Een paar seconden later probeerde de schutter de deur te openen, maar mijn klasgenoten hielden hem stevig dicht", aldus Nikolas Macko die een wiskundecollege volgde.

De student vervolgde: "De man schoot twee keer op borsthoogte door de deur. Daarna herlaadde hij en schoot nog een keer op de deur. De kogel bleef erin steken en hij ging verder naar de andere lokalen." Erin Sheehan, die Duitse les had, vertelde hoe zij als een van de weinigen van haar klas van 25 studenten ongedeerd bleef. "Ik zag hoe kogels mensen raakten. Er was overal bloed. Mensen raakten bewusteloos, misschien van de shock of van de pijn."

Monumentale omvang

Er raakten vijftien mensen gewond, aldus voorzitter Charles Steger van de Virginia Tech. Hij sprak van een "tragedie van monumentale omvang". President George Bush zei "geschokt en bedroefd" te zijn.

Inmiddels begint kritiek los te komen op de politie en het bestuur van de universiteit. Er zat een gat van ruim twee uur tussen de eerste melding van een schietincident, om 07.15 uur, waarbij in een studentenflat twee doden vielen, en het bloedbad in leslokalen van de wiskundefaculteit.

De universiteit sloeg geen algemeen alarm tot om 09.45 uur de tweede aanval begon, zelfs niet toen duidelijk was dat de schutter nog niet was gearresteerd.

Verband

De politie onderzoekt nog of er tussen de schietpartijen een verband bestaat. Universiteitsvoorzitter Steger zei dat de politie na de eerste schietpartij nog uitging van een geïsoleerd incident.

De politie dacht zelfs even dat de schutter de campus en mogelijk zelfs de staat al had verlaten. Vandaar dat de universiteit niet werd gesloten, aldus Steger.