DEN HAAG - CDA en PvdA beginnen volgende week met de onderhandelingen om een nieuw kabinet te vormen. Volgens CDA-leider Balkenende is er voldoende vertrouwen om met elkaar verder te gaan. "Er zijn natuurlijk meningsverschillen, maar geen onoverkomelijke punten", zei hij vrijdag.

Bekijk video

Informateur Donner gaat dit weekeinde een verslag schrijven van de eerste week van aftasten tussen CDA en PvdA. Maandag zetten Balkenende en PvdA-collega Bos "de puntjes op de i" en ronden de snuffelfase definitief af.

Als de gesprekken over de inhoudelijke geschillen volgende week beginnen, schuift naast informateur Donner (CDA) ook een informateur van PvdA-huize aan. De PvdA stuurt geen kandidaat vice-premier naar de onderhandelingstafel, zoals het CDA wenste.

Het CDA wil dat er in 2007 geen feitelijk begrotingstekort bestaat. Balkenende heeft dat vrijdag "nog eens gemarkeerd". PvdA heeft hier geen keiharde toezegging over gedaan. Bos zei alleen toe dat het komende kabinet zich moet houden aan de Europese afspraken over begrotingsbeleid. "Ik wil niet een PvdA leiden die wegloopt als het moeilijk wordt", zei Bos.