BLACKSBURG - Bij een schietpartij in een gebouw van de technische universiteit in de Amerikaanse staat Virginia zijn maandag tientallen doden gevallen. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 33, onder wie de schutter. Dat meldt CNN maandagavond.

Bekijk video 1
Bekijk video 2

Het is het ergste schietincident op een school of universiteit uit de Amerikaanse geschiedenis. De schutter heeft zelfmoord gepleegd.

De politie in Blacksburg Virginia tast nog in het duister over de motieven van de man. Wel beschikken de autoriteiten over goede aanwijzingen wat betreft de identiteit van de schutter, meldden lokale media in de nacht van maandag op dinsdag.

Identiteitskaart

Agenten zouden een tijdelijke identiteitskaart hebben gevonden die aan de man zou behoren. De identiteit van de schutter wordt vooralsnog niet bekendgemaakt. De universiteitspolitie gaat er van uit dat de schutter alleen handelde.

Er raakten vijftien mensen gewond, aldus voorzitter Charles Steger van de Virginia Tech. Hij sprak van een "tragedie van monumentale omvang". President George Bush zei "geschokt en bedroefd" te zijn.

Studentenflat

Er waren twee schietpartijen. Het begon in de West Ambler Johnston Hall, een drie verdiepingen tellende studentenflat waar 895 mannen en vrouwen wonen van de Virginia Polytechnic Institute and State University zoals de instelling voluit heet. Hier werd rond 07.15 uur plaatselijke tijd een schietincident gemeld, waarbij twee doden vielen.

Twee uur later kwam er opnieuw een melding binnen van een schietpartij. Ditmaal was het raak in de Norris Hall, een gebouw van de faculteit technische wetenschappen. Hier vielen 31 doden.

Volgens getuigen ging de dader van lokaal naar lokaal waar hij vervolgens zijn wapen(s) leegschoot op de aanwezige studenten en docenten. De politie wil in verband met het onderzoek niets zeggen over de wapens van de schutter.

Rijen

De dader zou een jonge man van Aziatische afkomst zijn. Volgens de Britse nieuwszender Sky stelde hij zijn slachtoffers in het gebouw van de wiskundefaculteit, Norris Hall, in rijen op voordat hij het vuur opende. De man zou gewapend zijn geweest met een "kolossale hoeveelheid" munitie voor zijn pistool.

De politie onderzoekt nog of er tussen beide schietpartijen een verband bestaat. Voorzitter Streger zei dat de politie na de eerste schietpartij nog uitging van een geïsoleerd incident. De politie dacht zelfs even dat de schutter de campus en en mogelijk zelfs de staat al had verlaten. Vandaar dat de universiteit niet werd gesloten, aldus Streger.

Nederlandse studente

Een Nederlandse studente, die colleges Psychologie volgt op de universiteit, werd bij het verlaten van het klaslokaal gewaarschuwd door de politie. Kort daarna hoorde zij van het drama. Volgens de studente heeft de dader eerst zijn eigen vriendin vermoord.

Totale chaos

Hoofdredacteur Amie Steele van de universiteitskrant van Virginia Tech zei tegen CNN dat er sprake was van "totale chaos" in de studentenflat na de schietpartij. "Veel studenten renden wild in het rond, sommigen werden helemaal gek, de politie had er de handen vol aan om ze te kalmeren en de zaak onder controle te krijgen", aldus Steele. Sommige mensen raakten gewond toen ze uit het raam sprongen.

De Virginia Tech is een openbare universiteit met meer dan 26.000 studenten. De hoofdcampus in Blacksburg (ongeveer 425 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Washington) is meer dan 1000 hectare groot en telt meer dan honderd gebouwen. De in 1872 opgerichte technische universiteit behoort niet tot de top van het land.

FBI

Volgens de Amerikaanse federale recherche FBI wijst niets op een terroristische achtergrond. Maar bij het onderzoek wordt geen enkel motief uitgesloten, aldus een woordvoerder dinsdag. De politie van de universiteit en de politie van de staat Virginia zijn belast met het onderzoek. De FBI verleent een ondersteunende rol.

De gouverneur van Virginia kondigde inmiddels de noodtoestand af zodat alle instanties in de staat de noodzakelijke hulp kunnen verlenen.

Elizabeth II

De Britse koningin Elizabeth II is geschokt en bedroefd over het bloedbad. Ze laat zich op de hoogte houden van de gebeurtenissen, aldus een woordvoeder van Buckingham Palace.

De koningin en haar man brengen begin mei een tweedaags bezoek aan Virginia. Het bezoek maakt deel uit van de eerste officiële reis naar de Verenigde Staten in zestien jaar, meldde de Britse omroep BBC dinsdagochtend.

Bommelding

Volgens lokale media moesten afgelopen vrijdag drie gebouwen van de universiteit worden ontruimd na een bommelding. Begin april jaar was er ook al sprake van een valse bommelding.

Schietpartijen op educatieve instellingen in de Verenigde Staten komen vaker voor. De ergste tot dusver had plaats in 1966 op de Universiteit van Texas. Charles Whitman schoot een dag na zijn ouders te hebben vermoord op de universiteit veertien mensen dood en verwondde 31 anderen. Op de Colombine Highschool in Colorado schoten twee leerlingen in 1999 twaalf medescholieren en een docent dood voor ze zelfmoord pleegden.