ANTWERPEN - De politie heeft een verdachte opgepakt van de grote diamantroof bij de Antwerpse ABN Amro op 5 maart. Een inbreker kon toen ongestoord 21 miljoen euro aan diamanten meenemen uit de kluizen, nadat hij het vertrouwen had gewonnen van het bankpersoneel.

Na een tip uit de Verenigde Staten is verdachte Eliser M. (47) recent in de kraag gevat in Duitsland, meldde een woordvoerster van de Antwerpse justitie maandag. België vraagt Duitsland om uitlevering.

Hoofdverdachte Yehuda M. (55) is nog op vrije voeten. Hij ging na de kraak vermoedelijk naar Israël. De buit van totaal 120.000 karaat is nog niet teruggevonden.

Justitie in Antwerpen wilde niet zeggen hoeveel verdachten er zijn en wat hun rolverdeling was.

GPS

De verdachten lieten bijna geen sporen na. Ondanks honderden bezoeken aan de bank, waren er geen duidelijke camerabeelden van hen. Eliser maakte echter een foutje. Zijn huurauto bevatte gps, waardoor justitie zijn spoor kon volgen.

De man had onder meer door Nederland en Duitsland gereden en verbleef lange tijd in Frankfurt. Toen hij op het vliegtuig wilde stappen, slaagde de Duitse politie erin hem op te pakken. Eliser weigert elke medewerking aan het onderzoek.

Verzekerd

ABN Amro was verzekerd voor de omvangrijke inbraak. De eigenaars van de diamanten worden dan ook vergoed. Voor informatie over de roof is twee miljoen euro tipgeld uitgeloofd. Onduidelijk is of inmiddels geld is betaald.

De ABN Amrobankmedewerker die verantwoordelijk was voor de kluizenruimte heeft inmiddels ontslag genomen.