DEN HAAG - Coalitiepartijen CDA, ChristenUnie en PvdA zijn verdeeld over de vraag of de Palestijnse premier Ismail Haniyeh een visum zou moeten krijgen voor een bijeenkomst in Nederland.

Het CDA en de ChristenUnie vinden dat de Hamas-politicus geen visum moet krijgen. De PvdA vindt dat hij wel als premier, maar niet op persoonlijke titel mag komen praten, zei Tweede-Kamerlid Martijn van Dam maandag.

Conferentie

Haniyeh is uitgenodigd om naar Rotterdam te komen voor de Palestijns-Europese conferentie over het lot van de Palestijnse vluchtelingen op 5 mei in de Doelen. Hij heeft voor zover bekend nog geen visum aangevraagd. Maar mocht hij dat doen, dan is Nederland van plan dat tegen te houden, zo liet minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) zaterdag weten. Dat zou minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin moeten doen.

Hamas staat op de Europese lijst van terroristische organisaties. De Palestijnse regering erkent de staat Israël niet en heeft geweld tegen de staat Israël niet afgezworen. Om die reden wil Verhagen alleen dialoog voeren met individuele leden van de Palestijnse regering die wel aan die voorwaarden voldoen, om zo de gematigde krachten te steunen.

Dialoog

Het CDA staat daar achter. De ChristenUnie wil dat er helemaal niet met leden van de Palestijnse regering wordt gesproken, omdat er negen Hamasleden in zitten. De PvdA vindt echter dat wel de dialoog gezocht moet worden met de omstreden premier van Hamas, maar niet als hij op persoonlijke titel komt.

Praten is wat anders dan een organisatie steunen, zei Tweede Kamerlid Martijn van Dam. Hij haalde daarbij de woorden van Nelson Mandela aan: "If you want to make peace with your enemy, you have to work with your enemy."

Van Dam was het wel met zijn college Karien van Gennip van het CDA eens, dat 5 mei geen handige datum is om die dialoog aan te gaan. Kamerlid Joel Voordewind van de ChristenUnie noemt bevrijdingsdag "zeer ongepast".