AMSTERDAM - De Helmondse burgemeester Fons Jacobs is verontwaardigd omdat de inwoners van zijn gemeente zondag op grote schaal de sirenes negeerden. Die gingen af omdat bij een brand in een schoothoop bij een metaalverwerkingsbedrijf mogelijk schadelijke stoffen waren vrijgekomen.

Bekijk video

De gemeente gaat onderzoeken waarom de burgers de sirenes niet serieus namen.

Duizenden Helmonders negeerden de sirenes en gingen gewoon door met wandelen, fietsen of het sproeien van hun tuintje, zegt gemeentewoordvoerder Piet van Schijndel. Zij hadden naar binnen moeten gaan, ramen en deuren moeten sluiten en radio of tv aan moeten zetten.

Sportwedstrijden

"Zelfs sportwedstrijden in de gevarenzone gingen door", stelt de zegsman. De gemeente wil uitzoeken waarom de burgers de sirenes negeerden. "De uitkomsten kunnen ook interessant zijn voor andere gemeenten."

De brandende schoothoop bleek een kleine hoeveelheid magnesium te bevatten. Enkele omwonenden klaagden over geprikkelde ogen en ademhalingsproblemen. Uiteindelijk bleek dat er geen risico was voor de volksgezondheid. "Maar het had ook heel anders kunnen uitpakken", stelt Van Schijndel. Waardoor de brand is ontstaan, is nog niet bekend.