BERLIJN - Berlijnse artsen hebben de oorzaak van zwangerschapsvergiftiging gevonden. Ongeveer 3 tot 5 procent van de vrouwen krijgt tijdens de zesde of zevende maand van de zwangerschap plotseling een hoge bloeddruk. In combinatie met andere verschijnselen kan de aandoening leiden tot de dood van de moeder of het kind.

De Duitse arts Friedrich Luft van het Max-Delbrück-Centrum voor Moleculaire Geneeskunde ontdekte dat antilichaampjes de bloeddruk beïnvloeden. De antilichaampjes activeren een enzym dat de bloedvaten kan beschadigen. "Dat kan een aanwijzing zijn van de oorzaak van de aandoening", verklaarde Luft.

In samenwerking met het Berlijnse universiteitsziekenhuis Charité zoekt Luft nu naar een behandelmethode. De artsen proberen bij proefpersonen de antilichaampjes uit het bloed te spoelen.

Wanneer de bloedvaten van de moederkoek worden beschadigd, kan dat tot gevolg hebben dat de ongeboren baby onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgt. Tot nu toe is er geen afdoende behandeling tegen zwangerschapsvergiftiging. In extreme gevallen wordt de baby met een keizersnede voortijdig geboren.