AMSTERDAM - De rechtbank die de zaak-Holleeder behandelt, heeft maandag het proces tijdelijk stilgelegd. Begin mei bekijkt de rechtbank of hoofdverdachte Willem Holleeder gezond genoeg is om weer in de rechtszaal te verschijnen.

Bekijk video

Holleeder werd vorige week aan zijn hart geopereerd. De rechtbank wil de zaken van Holleeder en negen medeverdachten bij elkaar houden en in alle zaken gelijktijdig einduitspraak doen. Op 7 mei maakt de rechtbank in Haarlem opnieuw de balans op.

Als dan de gezondheidstoestand van Holleeder tot verder uitstel van het proces moet leiden, gaat de zaak in de eerste helft van september pas verder.

Verweven

Alleen als in mei blijkt dat het herstel van Holleeder langer dan zes maanden gaat duren, zullen de andere zaken van de zijne worden afgesplitst. De rechtbank zet het proces tegen de anderen dan in mei al voort.

Als het herstel eerder wordt verwacht, zal het gehele proces worden verdaagd tot september. Holleeder zou er dan weer bij moeten zijn.

De rechtbank wil de zaken van Holleeder en de medeverdachten graag bij elkaar houden, omdat zij nauw met elkaar zijn verweven.

Herstel

Eerder vandaag liet aanklager Koos Plooij weten dat Holleeder mogelijk over twee weken al uit het ziekenhuis kan worden ontslagen. Plooij benadrukte dat er een verschil is tussen een volledig herstel of voldoende zijn hersteld om weer terecht te kunnen staan.

Afpersing

Holleeder c.s. worden verdacht van het afpersen van een viertal zakenlieden, overwegend actief in de vastgoedwereld. Holleeder zou daarbij telkens de leiding hebben gehad over de verschillende criminele organisaties die zich aan die praktijken schuldig zouden hebben gemaakt.

De beslissing over de hechtenis van de verschillende verdachten volgt later op de dag.