AMSTERDAM - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft Avi C. veroordeeld tot achttien jaar cel zonder tbs voor de kindermoord in het Groningse Tolbert.

Bekijk video

Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder dezelfde gevangenisstraf mét tbs geëist, hetzelfde als het vonnis van de rechtbank in februari vorig jaar. Avi C. is veroordeeld voor doodslag op de twee kinderen van zijn vriendin en voor poging tot doodslag op zijn vriendin in augustus 2005.

De rechtbank in Groningen legde C. in februari vorig jaar een hogere straf op dan de twaalf jaar cel en tbs die het OM toen had geëist. De officier van justitie ging toen uit van tweemaal doodslag en poging tot doodslag. De rechtbank achtte echter bewezen dat het ging om een dubbele moord en poging tot moord. De veroordeelde ging tegen de uitspraak in beroep.

IJzeren staaf

De kinderen van 2 en 4 jaar oud werden in augustus 2005 dood aangetroffen in de woning van C. in Tolbert. Ze waren overleden na ernstige mishandeling. De moeder van de kinderen zou door de verdachte zijn geslagen met een ijzeren staaf. Zij ontsnapte door van een balkon te springen.

Speedverslaving

Eerder oordeelde de rechtbank dat de veroordeelde tijdens het plegen van de misdrijven verminderd toerekeningsvatbaar was. Uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum en de Forensisch Psychiatrische Dienst in Groningen bleek dat de verdachte een ernstige narcistische persoonlijkheidsstoornis en een speedverslaving heeft. Volgens de rechtbank verkeerde de verdachte tijdens het plegen van de misdrijven in een psychotische toestand.