BAGDAD - De politieke beweging van de Iraakse sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr heeft haar zes ministers officieel opdracht gegeven om de regering te verlaten.

Bekijk video

Het opstappen van de bewindslieden is bedoeld om een tijdschema af te dwingen voor het vertrek van Amerikaanse militairen uit Irak.

Hoofdbrekens

Het al eerder aangekondigde vertrek van de ministers bezorgt premier Nuri al-Maliki volgens waarnemers zowel nieuwe kansen als hoofdbrekens. Enerzijds geeft het de premier meer vrijheid om zijn beleid uit te voeren. Tegelijkertijd wordt het moeilijk om de anti-Amerikaanse geestelijke en militieleider betrokken te houden bij de politiek.

Officieel verwelkomde Maliki maandag het besluit van de beweging van Sadr. Volgens de premier maakt het vertrek de weg vrij voor de komst van nieuwe "efficiënte" ministers.

Het is onwaarschijnlijk dat de regering zal vallen door het vertrek van de zes. Het blok van Sadr heeft 32 parlementariërs in de volksvertegenwoordiging die uit 275 leden bestaat.

Demonstratie

Tienduizenden aanhangers van de sjiitische leider demonstreerden vorige week tegen de aanwezigheid van de circa 140 duizend door de Amerikanen geleide troepen in het Arabische land.

Geweld

Sadrs Mahdi-militie zou een grote rol hebben in het sektarische geweld tussen sjiieten en soennieten. Dat heeft het afgelopen jaar al duizenden Iraakse levens gekost. Sadr zelf houdt zich al maanden schuil. Zijn strijders zijn door de Amerikanen omschreven als de grootste dreiging voor de veiligheid in Irak.